Gasztronómia a Gedeon Tanyán
Mindazoknak akik valaha is nálunk jártak, – és persze azoknak is akik még nem találtak meg bennünket- szeretnénk egy kis segítséget nyújtani abban, hogy felidézhessék a kunsági konyha ízeit. A tájegység tradícionális konyhája a keményen dolgozó, egészségesen élő parasztemberek igényeit tükrözi. Ételei magas tápértékűek, fűszerei és az ételek elkészítési módja mindenben a vidék adottságaihoz alkalmazkodik.
Külföldi vendégeink mindig örömmel tapasztalják, hogy az eléjük tálalt falatok jellegzetes, magyaros ízekben gazdag, mai modern kifejezéssel élve” gasztronómiai hungarikumokkal” gazdagon ellátott összetevőket tartalmaznak. A vidék konyhája valójában már évszázadok óta használja mindezeket. A kalocsai fűszerpaprika, a nemes magyar borok, a szürkemarha és a mangalica sertés húsa, mind mind olyan gasztronómiai csoda, amelyet más országok konyhája csak mint külhoni ritkaságot tart számon.
A klasszikus pusztai ételek legtöbbje bográcsos vagy kemencés egytálétel. Receptjeink közé most mégsem válogattunk egyet sem, mert otthoni körülmények között ritkán áll rendelkezésre szabad lánggal lobogó pásztortűz, bogrács, és a pusztai étkek sok más hozzávalója. Az igazi bográcsgulyáshoz bizony tényleg kell a bogrács, és a valódi, ropogós, kemencés malacsült is csak egy kemencéből kerülhet elő. A most közölt receptek mind olyanok, amelyek az otthoni konyha lehetőségeihez igazodnak. Minden titkot persze nem tudunk elárulni, hiszen anya ételeiben legalább annyi a tehetséges ráérzés mint amennyi a rutin és a szeretet, de igyekszünk olyan ételeket válogatni amelyeket akár otthon is elkészíthetnek.Kérjük fogadják szeretettel az édesanyám féltve őrzött titkait, receptjeit.
Spárgaleves
Hozzávalók: 1 kg spárga, só, vegeta ízlés szerint, két evőkanál cukor, 1 egész citrom leve, két darab petrezselyem gyökér, négy darab sárgarépa, 4 dl tejföl, két evőkanál liszt
Az egyik legendás recept a spárgalevesé, melynek titkát most megosztjuk Önökkel. Vegyen a bugaci puszta meleg homokjában termesztett spárgából egy kilót. Tisztítsa meg, karikázza fel, és tegye sós vegetás vízbe, melybe még tegyen két evőkanál cukrot és egy egész citrom levét. Kevés vízben főzze tizenöt-húsz percig. Petrezselyemgyökeret két darabot, sárgarépát négy darabot karikázzon fel, majd olíva olajban párolja meg. Kevés zellert is tehet bele, és a végén egy egész hagymát felkockázva. Ha minden belekerült főzze puhára. Öntse össze a kettőt – főzze bele a legendás kézzel készített lúdgége tésztát. Négy deci tejfelből két evőkanál liszttel készítsen habarást rá. Felforr és kész! Díszítse petrezselyem zöldjével melyet apróra vág! Tálalás előtt vágjon négy felé egy egész citromszeletet, és szórja bele.
A biztos siker máris az Öné!
Legényfogó leves
Hozzávalók: 50 dkg sertéslapocka, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 1 db zeller, 1 db karalábé, 1 fej vöröshagyma, 1 doboz tejföl, 1 evőkanál étolaj, 2 dkg liszt, fél csokor petrezselyemzöld, kevés őrölt fehér bors.
A zöldségeket megtisztítjuk, alaposan megmossuk és kisebb darabokra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített étolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst és együtt tovább pirítjuk. Ízesítjük őrölt fehér borssal. Néhány perc múlva hozzáadjuk a zöldségeket, tovább pirítjuk, majd felöntjük húslevessel. Lassú tűzön főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk a levest. Friss, vágott petrezselyemmel hintjük meg.
Tejfölös, pandúrpecsenye
Hozzávalók: 60 dkg sertés szűz, 5 g törött bors, 5 dkg mustár, 1,5 dl olaj, 8 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 3 g pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, só.”
A megtisztított, lehártyázott sertés szüzet törött borssal fűszerezzük, mustárral bekenjük, majd olajat öntve rá, hűtőszekrénybe tesszük és egy napig érleljük. Az így előkészített húst felhasználáskor vékony metéltre vágjuk. Olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, a húst hozzáadjuk, majd mikor az félig megpirult, a vékony szeletekre vágott gombát is. Sóval, törött borssal, pirospaprikával és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Végül hozzáöntjük a tejfölt és jól beforraljuk. Köretnek petrezselyemmel gazdagon meghintett, főtt burgonyát adunk hozzá.
Éva néni sajttal-sonkával töltött jércemell receptje
Filézett jércemellet kissé kiverjük, besózzuk és ráteszünk egy szelet sonkát. Ezután sajtot szórunk rá, majd felgöngyöljük. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába megforgatjuk. Forró olajban megsütjük. Forrón, sárgarépás rizzsel, sültburgonyával tálaljuk.
Kemencés sonkakocka pékné módra
Hozzávalók: 40 dkg nagy kockatészta, 10 dkg zsír, 3 db tojás, 30 dkg főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 5 g törött bors, 5 dkg zsemlemorzsa, só.
A kockatésztát bő, sózott vízben kifőzzük, leszűrjük, folyó langyos vízzel kissé átmossuk és jól lecsepegtetjük. A zsírt a tojások sárgájával simára keverjük, majd hozzákeverjük a ledarált, főtt füstölt húst, a tejfölt, és a sóval, törött borssal ízesítjük. ezután belekeverjük a kifőtt tésztát, végül a tojásfehérjéből vert habot. Kizsírozott, zsemlemorzsával kihintett lábasba öntjük, és nem túl forró sütőben készre sütjük. Tálba borítva, forrón tálaljuk.