Spárga
Köszönjük, hogy magyar terméket magyar kistermelőtől vásárolt.
Biztosan elégedett lesz!
Bio környezetből származó spárgánk ritka mennyiségű vitaminforrása a tavasznak.
Egyre fontosabb számunkra, hogy milyen zöldséget eszünk. A legfontosabb erénye ennek a készítménynek az, hogy rendkívül sok időt, energiát spórol meg a készítésénél.
A Homokhátságon érzem magam igazán otthon…
Tudja rólam hogy:
Két három héttel előbb vagyok érett, mint nyugat-európai rokonaim?
Mindegy mit szeretne, egészségesebbnek lenni, fogyni, vagy csak jóízűt vacsorázni, rám számíthat.
Található bennem:
kalcium, foszfor, kálium, magnézium.
Vitaminok: A, B1, B2, C
jótékony hatással vagyok a szívre, májra, vesére, hasnyálmirigyre, tüdőre, a bőrre?és még sok mindenre? Mindezeket az ókori rómaiak is tudták rólam, és kedvenc ételükké tettek.
Most már Ön is tudja…!!
Szeretnék segítséget adni ahhoz, hogy az elrakott spárgából kiváló ételeket készíthessenek.
Felhasználási aranyszabály:
- Bármilyen ételkészítésére alkalmas pontosan úgy ahogyan azt a friss spárgából készítené
- Mivel konyhakész termék, így rövid idő alatt állítja elő az ételt
- Levesek, saláták készítéséhez öblítse és csurgassa le a spárgát ízlésének megfelelően.
- Rántott spárga esetében a leöblítés után tűzzön össze két helyen kb. 3-4 db-ot egymás mellé fogvájóval?így olyan lesz mint a hússzelet. Javaslat: panírozás és sütés után húzza ki a fogvájót a spárgából.
- Rakott spárga esetében ( és minden készítménynél) ügyelni kell arra, hogy pld. A darált húst pároljuk előre meg, hiszen a spárga szinte teljesen készen van.
- Savanyúságnak tálalva érdemes piros pritamin paprikával vagy paradicsommal dísziteni a tálat.
Spárgasaláta
(előételnek vagy körítésnek használható)
A spárgát leöblítjük lecsurgatjuk. Az üvegben található fél kg-os spárgát egy cm-es darabokra szeleteljük kb. 8 cm póréhagymát vagy 4-5 újhagymát vékonyra karikázunk, főzünk 5 db kemény tojást amit elkockázunk, mindezt összekeverjük sóval, borssal, tejföllel és majonézzel, ezáltal megkapjuk a saláta tökéletes állagát. A legvégén egy fél evőkanálnyi porcukrot keverünk bele.
Spárgaleves
Hozzávalók: 1 kg spárga, só, vegeta ízlés szerint, két evőkanál cukor, 1 egész citrom leve, két darab petrezselyem gyökér, négy darab sárgarépa, 4 dl tejföl, két evőkanál liszt. Az egyik legendás recept a spárgalevesé, melynek titkát most megosztjuk Önökkel. Vegyen a bugaci puszta meleg homokjában termesztett spárgából egy kilót. Tisztítsa meg, karikázza fel, és tegye sós vegetás vízbe, melybe még tegyen két evőkanál cukrot és egy egész citrom levét. Kevés vízben főzze tizenöt-húsz percig. Petrezselyemgyökeret két darabot, sárgarépát négy darabot karikázzon fel, majd olíva olajban párolja meg. Kevés zellert is tehet bele, és a végén egy egész hagymát felkockázva. Ha minden belekerült főzze puhára. Öntse össze a kettőt – főzze bele a legendás kézzel készített lúdgége tésztát. Négy deci tejfelből két evőkanál liszttel készítsen habarást rá. Felforr és kész! Díszítse petrezselyem zöldjével melyet apróra vág! Tálalás előtt vágjon négy felé egy egész citromszeletet, és szórja bele.
Rántott spárga
3-4 db spárgát fogvájóval két helyen összetűzünk ízlés szerint sózzuk, liszttel, vízzel, majd hozzáütött tojással masszát készítünk, pici sóval, a lisztezett spárgát beleforgatjuk, és forró olajban kisütjük. Ugyan olyan módon is készíthetjük, mint a rántott húst zsemle morzsába forgatva.
Rakott spárgaA konyhakész spárgát leöblítjük, karikára vágjuk, és ugyanúgy készítjük vegásan, vagy hússal, ahogyan azt bármilyen zöldségből készítenénk. Jótanács: a tetejére 3 dl tejfölből 10 dkg trapista és 5 dkg füstölt sajtból sóval, borssal, 3 tojássárgájával masszát készítünk. A 3 tojásfehérjét habbá verjük, és végül masszába keverjük és ráöntjük a rakott anyagokra. Így tesszük a sütőbe. A dicséret nem fog elmaradni.
Spárgafőzelék
A kész spárgát kb. 1 cm darabokra vágjuk, feltesszük kb. 5-8 percig feltesszük főni, ízesítjük, majd tejfölösen behabarjuk. Sokan tejjel készítik a habarást, de ez a módszer is tökéletes.
Vegetáriánus reggelihez ajánlom, hogy öblítés után forró olajra tegyék, apróra vágott hagymával, só bors, ízesítés után tojásokat ütök rá. A húst szerető vásárlóink tehetnek virslit, kolbász, vagy sonkát is piríthatnak a kész anyaghoz. Tökéletes reggeli.
Sonkás spárga
A spárgát leöblítjük, és lecsurgatás után vajon megpirítjuk, só,bors, ízesítéssel.
Majd pirított bacon szalonnába, vagy ahogyan én teszem?mangalicasonkába, vagy mangalica szalonnába csomagolom- garantálom lesz hozzá étvágy.
Spárgával töltött filézett csirkecomb
A csirkecombokat kifilézem, kicsit kikloffolom, majd szokásos tölteléket készítek. A spárgát 3-5 percre forró vajra, vagy margarinra teszem (egészben ). Majd a csirkecombra teszem a tölteléket, Ráteszem a spárgát. A csirkecombokat összetekerem egyenként, és alufóliába csomagolva 25 percig sós vízben felteszem főni. Majd ezután ha kihűlt alufólia nélkül pirosra sütöm. Az ínyencek sütés előtt még vékony bacon szalonnába csomagolhatják.
Praktika: akiknek kevés ideje van ? mint jómagamnak is, a főzés és kihűlés után javaslom a le fagyasztást alufóliával együtt. Hónapokig tökéletesen őrzi a minőségét.
Mindezeket figyelembe véve az Ön sikere a mi sikerünk is egyben.
Jó étvágyat Kívánok Önnek, és Családjának:
Gedeon Tamás
Spárgakirály